мови які зникають

Сьогодні мова сприймається як щось само собою зрозуміле. Мова відіграє найважливішу роль в житті людей, думаємо ми про це чи ні. Без мови в світі не було б спілкування, не можна було б говорити з іншими людьми.


Мови, що вимирають (seriously endangered) — мови на межі повного зникнення. Згідно з визначенням ЮНЕСКО, ризик вимирання мови настає тоді, коли батьки перестають навчати цієї мови своїх дітей, і коли вона зникає з повсякденного вжитку. До мов, які вимирають, відносять ті мови, де носіїв більше (від двох сотень до десятків тисяч), та серед дітей носіїв практично немає.


Сотні людських мов балансують на грані зникнення; якщо ми дозволимо їм померти, то втратимо більше, ніж просто слова, з’ясувала Речел Нувер. Без мови культура зазнає втрат чи взагалі зникає. "Якщо ми хочемо вижити і далі існувати як окремий народ зі своєю унікальною культурою, – продовжує він, – ми мусимо мати свою мову". "Англомовній людині важко це зрозуміти, – додає Ленор Ґренобл, лінгвіст з Чиказького університету.


Сумна статистика ЮНЕСКО говорить, що кожного тижня у світі зникає одна мова. Разом з нею в історію йде й народ — носій цієї мови. За невтішними прогнозом лінгвістів, через 25 років від нині існуючих «живих» мов залишиться тільки десята частина.


ЮНЕСКО розродилося атласом зникаючих мов. В Україні таких знайшли аж 15. Для тих, хто ще не бачив – під катом дані про 14 з них (вірніше про 13, бо вони караїмську двічі записали). ЮНЕСКО розродилося атласом зникаючих мов. В Україні таких знайшли аж 15. Для тих, хто ще не бачив – під катом дані про 14 з них (вірніше про 13, бо вони караїмську двічі записали).


_Мови, що зникають. Процес глобалізації і тотальне вивчення молоддю англійської мови може призвести до того, що через 20-30 років 60% мов Землі перетворяться на мертві. Такого висновку дійшли учасники міжнародної конференції лінгвістів, яка проходить у німецькому Ляйпцігу . Зокрема, за даними Бальтазара Бікеля з університету Ляйпціга, загроза зникнення нависла над 4 тисячами мов різних народностей планети.


Блоги. Мова зникає не тому, що її не вчать інші, а тому, що нею не говорять ті, хто її знає. Admin — 20/10/2013. 1 713 2 0. Усе життя наше пов’язане з мовою. Завжди ми шукаємо найточнішого вираження думок. Можливості нашого пізнання безмежні, такі ж безмежні та не вичерпні властивості нашої мови. Тому треба постійно піклуватися про здоров'я нашого слова, оберігати його коріння, лілеяти його цвіт. Тоді наша мова буде запашною, багатою і співучою, сповненою поетичної милозвучності.


Бо зникнення мови - це зникнення живого організму, цілого культурного пласту, складної системи асоціацій, які утворюють ту чи іншу самобутню культуру. Мова зникає - і ці ниточки розриваються, культура зникає. Але як відновлюються тканини організму, так відновлюються і деякі мови, на яких вже давно було поставили хрест?


Одні слова зникають із мови, інші -- з'являються. Змінюються й значення слів. Зміни в лексиці зумовлені як позамовними, так і внутрішньомовними причинами. Позамовні (позалінгвальні) причини - це зміни в навколишньому світі. Будь-яке нововведення в техніці, побуті, суспільному житті, у сфері культури та ідеології супроводжується появою нових слів, а зникнення тих чи інших знарядь, форм побуту, суспільних явищ спричинює зникнення відповідних слів.


мовних змін є контактування мов. На думку А. Мартіне, мовні контакти — один із наймогутніших стимулів. тюркських мовах є шість відмінків. У якутській мові, яка. належить до тюркської сім’ї, їх дев’ять. Уважають, що.


мовних змін є контактування мов. На думку А. Мартіне, мовні контакти — один із наймогутніших стимулів. тюркських мовах є шість відмінків. У якутській мові, яка. належить до тюркської сім’ї, їх дев’ять. Уважають, що.


Зникає мова – зникає нація Суйкова Ірина Василівна вчитель української мови та літератури Підгородненської середньої загальноосвітньої школи № 3 Дніпропетровського району. Слайд 2. Чи задумувались ви над питаннями: Чи маємо ми підстави боротися за збереження української мови в Україні? Куди ж діваються українці? Чому мовній проблемі в Україні надається винятково важливого значення? Чому за кордоном до нині збереглася українська мова? Слайд 3.


Мова – це неоцінений божественний дар, який дано людині. У щоденній практиці спілкування не обійтися без мови. Навіть коли ми думаємо, в пам’яті відтворюємо відомі нам слова і фрази. Власні думки формулюємо і передаємо за допомогою мови, бо в ній накопичено життєвий досвід попередніх поколінь. Українська мова входить до групи найбільш розвинених і досконалих мов. І тому завдяки проголошенню незалежності вона, як і українська культура, по праву займають належне місце у світі.


Українська мова — слов'янська мова. Вона є національною мовою українського народу. Українська національна мова існує: а) у вищій формі загальнонародної мови — сучасній українській літературній мові: б) у нижчих формах загальнонародної мови — її територіальних діалектах. В Україні державною є українська мова. Мова – явище системне. Її функцiї виступають не iзольовано, вони проявляються у взаємодiї.


Мова – генетичний код будь-якого народу, серцевина його культури, історії та й загалом людської цивілізації. “Коли зникає народна мова — народу нема більше!. Відберіть у народу все — і він усе може повернути, але відберіть мову, і він ніколи більше не створить її; нову батьківщину навіть може створити народ, але мови ніколи: вмерла мова в устах народу — вмер і народ. Костянтин Ушинський.


Якщо зникає мова - зникає і народ. І навпаки, доки мова народу в його устах, доти живе і народ. Народна мудрість говорить: відберіть у народу все - і він все може повернути, а відберіть мову - і він ніколи вже не створить її. Вивчаючи рідну мову, дитина вчить не лише звуки, а ніби п’є духовне життя з груді рідного слова. Воно пояснює природу краще, ніж досвідчений.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз громадянська освіта 10 клас вербицька відповіді

гдз хімія робочий зошит 8 клас ольга березан

готові домашні завдання з математики 4 клас пушкарьова