молекулярна біологія визначення

Молекуля́рна біоло́гія — галузь біології, яка вивчає біологічні процеси на рівні біополімерів: нуклеїнових кислот і білків та їхніх надмолекулярних структур. Фундаментальними завданнями молекулярної біології є: встановлення молекулярних механізмів основних біологічних процесів, як-от відтворення та реалізація генетичної інформації, біосинтез білків та інших процесів, зумовлених структурно-функціональними властивостями і взаємодією нуклеїнових кислот і білків.


Сущность молекулярной биологии. Молекулярная биология изучает основы жизнедеятельности организмов на уровне макромолекул. Целью молекулярной биологии является установление роли и механизмов функционирования этих макромолекул на основе знаний об их структурах и свойствах. Исторически молекулярная биология сформировалась в ходе развития направлений биохимии, изучающих нуклеиновые кислоты и белки.


МОЛЕКУЛЯРНА БІОЛОГІЯ. Підручник. Затверджено Міністерством освіти і науки України як підручник для студентів вищих навчальних закладів. Наведене визначення гена є, однак, не зовсім точним. Крім білкових генів, геном кожного організму містить також гени, кінцевими про-дуктами яких є різноманітні молекули РНК. Але незалежно від типу гена, первинним продуктом його активності (проміжним для білкових генів) є молекула РНК.


Молекулярна біологія - комплекс біологічних наук, які вивчають механізми зберігання, передачі і реалізації генетичної інформації, будову і функції нерегулярних біополімерів ( білків і нуклеїнових кислот). 1. Суміжні дисципліни. Виникнувши як біохімія нуклеїнових кислот, молекулярна біологія пережила період бурхливого розвитку власних методів дослідження, якими тепер відрізняється від біохімії.


2. Етапи розвитку молекулярної біології. Молекулярна біологія у своєму розвитку пройшла шлях від узагальнення теоретичних надбань багатьох світових наукових шкіл до прикладних розробок, на основі широкого застосування новітніх, сучасних методів дослідження. У переважній більшості випадків при визначенні поняття життя, наголошується на тому, що це спосіб існування білкових тіл, суттєвим моментом якого є обмін речовин з оточуючим середовищем.


· для визначення молекулярної маси гена (Mr) враховують кількість нуклеотидів, що міститься у двох ланцюгах ДНК; · трансляція здійснюється згідно з генетичним кодом; · для всіх ДНК виконується правило Чаргаффа: А=Т; Г=Ц


Молекулярная биология / məˈlɛkjʊlər / - это раздел биологии , который касается молекулярной основы биологической активности внутри клеток и между ними, включая молекулярные синтез, модификация, механизмы и взаимодействия. Центральная догма молекулярной биологии описывает процесс, в котором ДНК транскрибируется в РНК, а затем транслируется в белок.


Молекулярная биология / məˈlɛkjʊlər / - это раздел биологии , который касается молекулярной основы биологической активности внутри клеток и между ними, включая молекулярные синтез, модификация, механизмы и взаимодействия. Центральная догма молекулярной биологии описывает процесс, в котором ДНК транскрибируется в РНК, а затем транслируется в белок.


МОЛЕКУЛЯ́РНАЯ БИОЛО́ГИЯ, изучает молекулярные основы жизнедеятельности организмов. Гл. направления исследований связаны с изучением механизмов хранения, воспроизведения и передачи генетич. информации. Исходя из этого, осн. объектами исследования М. б. являются нуклеиновые кислоты – дезоксирибонуклеиновые (ДНК) и рибонуклеиновые (РНК) – и белки, а также.


Молекулярна біологія, наука, що ставить своїм завданням пізнання природи явищ життєдіяльності шляхом вивчення біологічних об'єктів і систем на рівні, що наближається до молекулярного, а у ряді випадків і що досягає цієї межі. Кінцевою метою при цьому є з'ясування того, яким чином і якою мірою характерні прояви життя, такі, як спадковість, відтворення собі подібного.


МОЛЕКУЛЯРНАЯ БИОЛОГИЯ позднелат. molecula, уменьшительное от лат. moles масса; биология) — медико-биологическая наука, изучающая явления жизни на уровне биологических макромолекул — белков и нуклеиновых кислот, таких простых систем, как бесклеточные структуры, вирусы и, как предел, — на уровне клетки. Большая часть таких объектов является неживой или наделенной элементарными проявлениями жизни.


Визначення молекулярної біології. Молекулярна біологія вивчає біологічні процеси на молекулярному рівні (Бреслер С. Є). Молекулярна біологія – наука, яка вивчає молекулярні основи біологічних процесів і функцій (процесів спадковості, механізми м’язових скорочень, механізми пам’яті, функції білків, що здійснюються на молекулярному рівні) (Енгельгардт В. О.).


МОЛЕКУЛЯРНА БІОЛОГІЯ. — наука, що досліджує основні процеси життєдіяльності на субклітинному та молекулярному рівнях. визначення функціональної ролі тримірної структури в дії ферментів, виявлення явища "самозбирання" біол. структур різної складності, з'ясування ряду осн. принципів регулювання біол. функцій і процесів.


Молекулярна біологія. Методи виготовлення гістологічних препаратів для світлової та електронної мікроскопії. Інформаційна складова морфометричного аналізу. Визначення об'єму вибірки потрібно знати для того, що вибірка була репрезентативною і належила до генеральної сукупності. Об'єм вибірки для лічильних значень: t- показник Стьюдента.


Видавничо-поліграфічний центр Київський університет, 2008. - 384 с. Подано сучасні уявлення про молекулярні механізми загальних біологічних процесів. Викладено принципи структурної організації білків і нуклеїнових кис- лот, а також взаємодій біологічних м.


молекулярное клонирование. В молекулярном клонировании используется две молекулы ДНК — вставка, содержащая интересующий ген, и вектор — ДНК, выступающая в роли носителя. Вставку "вшивают" в вектор пр помощи ферментов, получая новую, рекомбинантную молекулу ДНК, затем эту молекулу внедряют в клетки-хозяева, и эти клетки образуют колонии на питательной среде.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз громадянська освіта 10 клас вербицька відповіді

гдз хімія робочий зошит 8 клас ольга березан

готові домашні завдання з математики 4 клас пушкарьова