функції мови мовознавство

Оскільки мова — явище суспільне, усі її функції виступають не публічно, а проявляються в тісній взаємодії. Відмінність чи неповнота використання якоїсь із них згубно впливає на мову в цілому, а це, у свою чергу, відбивається на долі народу. Комунікативна функція мови полягає в тому, що вона — найважливіший засіб спілкування людей і забезпечення інформаційних процесів у сучасному суспільстві (у науковій, технічній, політичній, діловій, освітній та інших галузях життя людства).


Так, основними функціями мови є комунікативна і мислетворча, які мають виразний соціальний характер. Комунікативна функція (від лат. communicatio"спілкування") - функція спілкування. Мова й створена для того, щоб спілкуватися, а спілкування можливе лише в суспільстві. У мовознавстві навіть існує думка, що спочатку люди спілкувалися за допомогою жестів і міміки і лише згодом - звуковою мовою. Як доказ комунікативної придатності жестів та міміки можна навести пантоміму.


Функції мови. Стилі, типи і форми мовлення. Українська мова — слов'янська мова. Вона є національною мовою українського народу. Українська національна мова існує: а) у вищій формі загальнонародної мови — сучасній українській літературній мові: б) у нижчих формах загальнонародної мови — її територіальних діалектах. В Україні державною є українська мова.


Охарактеризуємо основні функції мови. Номінативна функція– це функція називання. Мовні одиниці, передусім слова, служать назвами предметів, процесів, якостей, кількостей, ознак тощо. Комунікативна функція. Суть її полягає в тому, що мова використовується для комунікації – інформаційного зв’язку між членами суспільства (лат. соmmuniсасiо – спілкування). Відомий мовознавець Б.О. Серебреников образно назвав комунікаційну функцію «локомотивом історії мови».


ФУНКЦІЇ МОВИ. § 12. Мова як соціальне явище, як найважливіший засіб людського спілкування виконує в житті людей цілий ряд суспільних функцій. Слово "функція" (від лат . Functio - "виконання") багатозначно. Загалом мовознавстві, в тому числі і в курсі "Вступ до мовознавства ", зазвичай розглядаються ті функції, які проявляються в будь-якій мові, здійснюються або можуть здійснюватися кожним мовою.


Функції мови. Комунікативна функція. Мова — найважливіший засіб спілкування людей і забезпечення інформаційних процесів у су часному суспільстві (у науковій, технічній, політичній, діловій, освітній та інших галузях життя людства). У цій ролі вона має універсальний характер: нею можна передавати все те, що вира жається, наприклад, мімікою, жестами чи символами. Ідентифікаційна функція виявляється в часовому й у просторовому вимірах.


1.1. Мовознавство як наука, "Вступ до мовознавства" як навчальна дисципліна Предмет мовознавства. Зміст і основні завдання курсу "Вступ до мовознавства" Місце мовознавства в системі наук Методи дослідження мови. 1.2. Природа, сутність, функції та будова мови Природа і сутність мови Функції мови Мова і суспільство Мова і мислення Мова як знакова система Мова і мовлення Структура мови Синхронія і діахронія.


Мовознавство-це наука про мову, її суспільну природу і функції, внутрішню структуру, закономірності функціонування та історичного розвитку. Мова – система фонетичних, лексичних, граматичних засобів, яка розвивається і забезпечує потреби людини у спілкуванні та пізнанні. Об’єктом мовознавства (те,що вивчається) є природна,тобто людська мова. мова.


Значення мови в житті людини. Мова і мовлення. Склад — у мовознавстві — відрізок звукового потоку мови, що складається з одного або кількох звуків і визначається зміною наростання і спаду звучності. За наростанням голосності склад буває: - відкритий (якщо її вершок наприкінці складу: та, ма-ма)


Культура мови починається із самоусвідомлення мовної особистості. Спорідненість мови з іншими науками. Суспільна сутність мови в зв’язку із суспільством. Мова і мислення. Комунікативна, регулювальна, мислеформулююча та інформативна функції мови.


Основні функції мови. Мова являє собою не просто знакову систему, символічно позначає предмети і явища. Мова – це ще й інструмент діяльності людини, в якій він виконує ряд функцій. До основних функцій мови можна віднести комунікативну, пізнавальну, номінативну і акумулятивну. Є також і другорядні функції (наприклад, естетична функція мови). У даній статті ми розглянемо основні функції, які виконує мова, і їх сутність. Основні функції мови: комунікативна функція.


Функції мови. Мова належить до унікальних явищ життя людини і суспільства. Вона витворилась одночасно з ними і є не тільки їхньою найприкметнішою ознакою, а й найнеобхіднішою умовою формування їхньої сутності. Мова обслуговує людину і суспільство, але цим не вичерпується її роль. Мова є і формою буття їх. З-поміж багатьох функцій мови в житті людини й суспільства основними називають такі: 1. Комунікативна функція, або функція спілкування.


Мовознавство – це наука про мову, її природу і функції, внутрішню структуру, про закономірності її функціонування, історичного розвитку та класифікацію мов. Виникнення мовознавства зумовили практичні потреби (навчання грамоти, оволодіння культурою усного та писемного мовлення, вивчення іноземних мов тощо). Розрізняють конкретне (часткове) та загальне (теоретичне) мовознавство. Конкретне мовознавство вивчає окремі мови або групу споріднених мов.


Гносеологiчна функцiя мови полягає не тiльки в кумуляцiї, накопиченнi досвiду суспiльства. Мова є засобом мислення, формою iснування думки. Отже, у пiзнаннi нового, ранiше не вiдомого, вона є обов’язковим чинником. Культуроносна функцiя мови реалiзується й на особистiсному рiвнi. Людина, пiзнаючи мову свого народу, прилучається до джерел неповторної духовностi нацiї, з часом стає її носiєм i навiть творцем.


Основні функції. комунікативна (функція, згідно з якою мов забезпечує спілкування людей). когнітивна (функція формування і формулювання мисленнєвого змісту). похідні функції: фатична (встановлення комунікативного контакту). 5. Чим відрізняються загальне мовознавство і конкретне мовознавство? 6. Чим відрізняються теоретичне мовознавство і прикладна лінгвістика (прикладне мовознавство)? 7. Що таке мова? 8. Яку природу має мова? 9. Що таке мовлення?


12. Магічно-містична функція -магічна функція мови проявляється в силі слова, у вірі людей у можливість за допомогою слова викликати богоявлення, оживити мертвих, подіяти на певний предмет чи особу, підкоряючи їх своїй волі. Чимало виявів магічно-містичної функції мови є у звичаях, обрядах і традиціях україномовної спільноти. Отже, всі ці функції взаємодіють між собою, тому відсутність чи неповнота використання однієї із них впливає на мову в цілому.


Подано відомості про українську мову та мовознавство. ФУНКЦІЇ МОВИ (від лат. functio — виконання, здійснення) — призначення, роль, завдання, що їх виконує мова в сусп. вжитку. Основна, визначальна Ф. м. — комунікативна. Мова виникла з потреб комунікації, і вся її організація підпорядкована цим потребам. Комунікат. функція є важливим чинником розвитку мови.


2. Функції мови. А) спілкування, або комунікативну, Б) функцію означення, або сигніфікативну . Суспільство як сукупність всіх соціальних процесів вивчаеться багатьма суспільними исциплінами; соціологією, антропологією, психологією, етнографією, мовознавством тощо.


Слово – одне з наймогутніших комунікативних знарядь людини. Безсиле само по собі, воно стає могутнім і нездоланним, дієвим і привабливим, якщо сказане вміло, щиро і вчасно. А саме так – цілеспрямовано, своєчасно, щиро і вміло – повинна користуватися словом кожна людина у будь-якій сфері практичної діяльності. Недарма народна мудрість вчить: говори не так, щоб тебе могли зрозуміти, а говори так, щоб тебе не могли не зрозуміти.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз громадянська освіта 10 клас вербицька відповіді

гдз хімія робочий зошит 8 клас ольга березан

географія 9 клас гільберг гдз практична робота